Chrupiąca: Różnice pomiędzy wersjami
Przejdź do nawigacji
Przejdź do wyszukiwania
| [wersja przejrzana] | [wersja przejrzana] |
mNie podano opisu zmian |
m wyjebanie parametru sledzacego z linku do youtuba |
||
| (Nie pokazano 5 wersji utworzonych przez 4 użytkowników) | |||
| Linia 1: | Linia 1: | ||
[[Plik:Chrupiąca.png|mały|'''Chrupiąca''' przyrządzana przez [[Mammon|Mammona]] (14.12.2024).]] | [[Plik:Chrupiąca.png|mały|'''Chrupiąca''' przyrządzana przez [[Mammon|Mammona]] (14.12.2024).]] | ||
'''Chrupiąca''', '''Kiełbasa chrupiąca'''- ulubiona [[ | '''Chrupiąca''', '''Kiełbasa chrupiąca'''- ulubiona [[:Kategoria:Kuchnia|potrawa]] [[Mammon|Mammona]], smażona mortadela. Kultowe danie często wspominane i przyrządzane przez streamerów i widzów. | ||
''Ja jednak szanuje | ''Ja jednak szanuje mortadelkę, lubię ją, nie znam lepszej wędliny do usmażenia niż mortadela. Smażysz ją i potem keczap, kurwa najlepsze jedzenie na świecie dla mnie. Ja nazywałem to zawsze kiełbasa chrupiąca nie? Zawsze było mamo mamo zrób mi chrupiąca no nie? To jest najlepsze jedzenie w życiu albo ewentualnie taką kiełbasę tą chudą kupujesz te pętka, kroisz na plasterki i z cebulką na patelce podsmażasz i na kanapki i tak samo przepyszne kiełbasa z cebulą.'' - [https://www.youtube.com/watch?v=oqkzW0ll3v4 Shot] | ||
== Przepis oryginalny [https://youtu.be/xWemo0UzOcs?si=WbFMDAsyeKYAtnq0] == | == Przepis oryginalny [https://youtu.be/xWemo0UzOcs?si=WbFMDAsyeKYAtnq0] == | ||
| Linia 26: | Linia 26: | ||
[[Plik:Chrupiąca adamcy.png|mały|'''Chrupiąca''' przyrządzona przez Adamcego.]] | [[Plik:Chrupiąca adamcy.png|mały|'''Chrupiąca''' przyrządzona przez Adamcego.]] | ||
== Przepis alternatywny (Adamcy) [https://youtu.be/pPMmTEiItAE | == Przepis alternatywny (Adamcy) [https://youtu.be/pPMmTEiItAE] == | ||
=== Składniki === | === Składniki === | ||
# Mortadela | # Mortadela śmierdząca niczym jedzenie dla psa | ||
# Mąka | # Mąka | ||
# Bułka tarta | # Bułka tarta | ||
| Linia 36: | Linia 36: | ||
# Olej rzepakowy | # Olej rzepakowy | ||
# Sól | # Sól | ||
# | # W chuj harissy | ||
# Kardamon | # Kardamon | ||
# Cynamon | # Cynamon | ||
| Linia 44: | Linia 44: | ||
=== Przygotowanie === | === Przygotowanie === | ||
# Pokrój mortadelę na | # Pokrój mortadelę na grube plastery | ||
# Wymieszaj mąkę z solą, harissą | # Wymieszaj mąkę z solą, harissą, szczyptą kardamonu, cynamonem i przyprawą gyros | ||
# Roztrzep jajko | # Roztrzep jajko | ||
# Obtocz mortadelkę w mące, jajku, bułce tartej, mące, bułce tartej, jajku i bułce tartej | # Obtocz mortadelkę w mące, jajku, bułce tartej, mące, bułce tartej, jajku i bułce tartej | ||
| Linia 56: | Linia 56: | ||
# I na to keczap | # I na to keczap | ||
[[Kategoria:Kuchnia]] | [[Kategoria:Kuchnia]] | ||
[[Kategoria:Memy]] | |||
Aktualna wersja na dzień 04:25, 7 wrz 2025

Chrupiąca, Kiełbasa chrupiąca- ulubiona potrawa Mammona, smażona mortadela. Kultowe danie często wspominane i przyrządzane przez streamerów i widzów.
Ja jednak szanuje mortadelkę, lubię ją, nie znam lepszej wędliny do usmażenia niż mortadela. Smażysz ją i potem keczap, kurwa najlepsze jedzenie na świecie dla mnie. Ja nazywałem to zawsze kiełbasa chrupiąca nie? Zawsze było mamo mamo zrób mi chrupiąca no nie? To jest najlepsze jedzenie w życiu albo ewentualnie taką kiełbasę tą chudą kupujesz te pętka, kroisz na plasterki i z cebulką na patelce podsmażasz i na kanapki i tak samo przepyszne kiełbasa z cebulą. - Shot
Przepis oryginalny [1]
Składniki
- Mortadela (jak najdroższa, bo droższe=lepsze)
- Smalec taki w kostce (nie gęsi, mimo że jest droższy, bo droższe nie znaczy lepsze)
- Keczap Włocławek łagodny
- Chleb
Przygotowanie
- Ściągnij tak zwanego flaka z mortadeli.
- Pokrój mortadelkę na plastry (na oko)
- Rozpuść 2-3 łyżki smalcu na patelni
- Wrzuć plastry mortadeli na patelnię
- Ruszaj mortadelką po patelni, bo inaczej się przyklei
- Jeśli chcesz bardzo przypiec i nie szkoda ci patelki, to pociskasz mortadelę żeby się bardziej przypiekała
- Obróć plaster mortadeli, kiedy dół się przypiecze
- Kiedy mortadelka zacznie przypominać węgiel, zdejmij ją z patelni, nałóż na kromkę chleba i na to keczap

Przepis alternatywny (Adamcy) [2]
Składniki
- Mortadela śmierdząca niczym jedzenie dla psa
- Mąka
- Bułka tarta
- Jajko
- Olej rzepakowy
- Sól
- W chuj harissy
- Kardamon
- Cynamon
- Przyprawa gyros
- Keczap
Przygotowanie
- Pokrój mortadelę na grube plastery
- Wymieszaj mąkę z solą, harissą, szczyptą kardamonu, cynamonem i przyprawą gyros
- Roztrzep jajko
- Obtocz mortadelkę w mące, jajku, bułce tartej, mące, bułce tartej, jajku i bułce tartej
- Wlej na patelnię ok. 200ml oleju i rozgrzej patelnię
- Wrzuć mortadelę na rozgrzaną patelnię
- (opcjonalne) Dolej wody, żeby mortadela była pulchniutka
- Dociskaj mortadelkę widelcem
- Obróć mortadelkę, kiedy dół będzie mocno podpieczony
- Zdejmij mortadelę z patelni, gdy będzie mocno przypieczona z obu stron
- I na to keczap